Najjednostavniji recept za nutella cheesecake - Ukusni Recepti

Najjednostavniji recept za nutella cheesecake

Dezert

Kada organizujete druženje sa prijateljima, slavite rođendan ili pravite porodični ručak, jedna od glavnih stavki na tanjiru je desert. Svi se raduju slatkom užitku, kako deca, tako i odrasli. Pravljenje torti je uglavnom komplikovan posao koji zahteva puno vremena. Ako uz to dodate pripremu predjela, glavnog jela i salate, izgubićete ceo dan u kuhinji. Uz najjednostavniji recept za nutella cheesecake, svaka domaćica se oduševiti goste i, što je najbitnije, uštedeti sebi vreme.

Zašto ceo svet voli cheesecake?

Čizkejk ili cheesecake je planetarno popularni desert. Možete ga naći u supermarketima i poslastičarnicama širom sveta. Danas postoje brojne varijacije u pravljenju ove poslastice, a malo ljudi zna da je prvi kolač ove vrste napravljen još u II milenijumu pre nove ere na grčkom ostrvu Samos. Osnovni sastojci bili su mu brašno, žito, sir i med. Neki istoričari čak veruju da se kolač od sira služio sportistima na Olimpijskim igrama održanim 776. godine pre nove ere. Rimljani su od Grka preuzeli recept, ali su dodali i jaja. Jeli su ga dok je topao i to samo u svečanim prilikama. Čizkejk kakav poznajemo danas prvi put je napravljen u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19. veka. Recept se vremenom menjao, tako da danas svaka domaćica ima neku svoju tajnu kako sprema čizkejk.

Koje sve vrste cheesecake deserta postoje?

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi koliko vrsta čizkejka postoji danas, jer svako može uneti neku novinu u kolač i načiniti ga posebnim. Evropske verzije čizkejka se razlikuju po vrsti sireva od kojih se prave, po dodacima, prelivima, ali i po tome da li se kora peče ili ne. U Nemačkoj, Poljskoj i Skandinaviji koristi se kvark sir (nalik sremskom), u Francuskoj mekani sir Neufhatel, a u Irskoj dodaju kremasti liker Bayles u fil sa sirom.

Kod nas se pravi čizkejk njujorškog stila sa jagodama, karamelom ili bez preliva, čizkejk sa prelivom od šumskog voća, malina, višanja, ali i nutela čizkejk. Već vam je poznato kakav nered može da nastane kada pravite kolače, pa morate odvojiti vreme i za to da očistite kuhinju. Ukoliko imate mermerme ploče za kuhinju, ostaci od maslaca, nutele i sira lako će se ukloniti. Zato su ovakvi kuhinjski elementi najbolji prijatelji svih domaćica.

Kako izgleda najjednostavniji recept za nutella cheesecake?

Kada ukucate u Gugl pretrazi nutella cheesecake, izaći će vam razne verzije kolača. Ne morate otvarati svaki sajt ili gledati svaki video na Jutjubu, jer ćete ovde naći najjednostavniji recept za nutella cheesecake.

Za koru, koja se ne peče, potrebno vam je samo 4 sastojka, i to: 100 grama maslaca, 300 grama mlevenog keksa (može plazma), 50 grama preprženih mlevenih lešnika i 1 kašika nutele sobne temperature. Kada sve to pomešate, utisnite koru u kalup za tortu.

Za drugi sloj, odnosno kremasti deo čizkejka, potrebno vam je 600 grama svežeg sira (ABC, Philadelphia ili Ella), 70 grama šećera u prahu i 500 grama nutele sobne temperature. Sve to pomešajte i stavite preko kore u kalup.

Stavite u frižider na 2-3 sata da se smesa stvrdne, a potom ukrasite po želji. Možete samo posuti sitno seckane lešnike (oko 50 grama) ili otopiti crnu čokoladu sa maslacem i preliti preko, ili možete preliti voćnim filom. Sve zavisi od ukusa.

Nutella cheesecake za one koji imaju više vremena za pripremu deserta

Videli ste kako izgleda recept koji vam štedi vreme, ali ukoliko volite nutelu i želite da se posvetite pripremi savršene torte, imamo još jedan recept za vas.

Za koru vam je potrebno 300 grama mlevene plazme, 200 grama istopljenog margarina, 2 kašika kakao praha i 5 kašika mleka. Ni ova kora se ne peče, već se jednostavno pomešaju svi sastojci i utisnu na dno kalupa.

Fil se priprema od 250 grama mascarpone sira, 500 grama slatke pavlake, 100 grama šećera u prahu i 200 grama nutele. Kada mikserom umutite slatku pavlaku, dodajte šećer i zatim fil podelite na sva jednaka dela. U jedan dodajte nutelu, a drugi ostavite takav kakav jeste. Prelijte koru belim filom, pa zatim tamnim (sa nutelom). Kada se smesa ohladi u frižideru, nakon 2-3 sata, dodajte čokoladni preliv.

Za čokoladni preliv potrebno je 150 grama crne čokolade i 150 grama slatke pavlake. Slatka pavlaka se zagreva do vrenja i njome se preliva čokolada. Mešajte dok se masa ne sjedini i ostavite oko pola sata da se prohladi. Kada prelijete čizkejk, ostavite ga još neko vreme u frižideru, najbolje preko noći.