Pogača punjena sirom (uvijena) - Ukusni Recepti

Pogača punjena sirom (uvijena)

uvijaca-pogaca-sir
Pecivo
+3

Mekana pogača punjena sirom. Savršena uz jogurt. Dugo ostaje sočna i mekana, pa ako i prenoći zamotana u kesi i krpi ostaje veoma ukusna.

SASTOJCI

  • 100 ml mleka

  • 1 kašika šećera

  • 5 g suvog kvasca

  • 150 ml vode

  • 1 kašičica soli

  • 500 g brašna

  • 2 kašike ulja

  • 500 g sitnog sira

  • 150 g margarina

  • 1 jaje

  • 100ml mleka

UPUTSTVO ZA PRIPREMU

  • U toplo mleko staviti kvasac i šećer, promešati pa ostaviti da odradi 10 minuta.
  • U drugu posudu staviti brašno, oko 300 gr, pa dodati 50 gr otopljenog margarina, vodu i so, pa promešati.
  • Dodati zatim kvasac i sve dobro izraditi varjačom. Dodavati brašno, pa umestiti. Testo preliti uljem i ostaviti u posudi na 45min da odstoji i naraste.
  • Nadošlo testo lagano premesiti uz pomoć malo brašna i podeliti na 5 jednakih delova. Dodati 100 g omekšalog margarina izmešanog sa sirom pa opet izmešati.
  • Svaku lopticu razvući u krug približno 25 cm i na svaku naneti mešavinu margarina i sira.
  • Uviti svaki krug u rolat i onda krajeve zavrnuti, kao kada cedite krpu.
  • Podmazati pleh prečnika 30cm u kojem ćete peći, pa prvi rolat uviti u krug. Na kraju treba da ima po koji milimetar razmaka izmedju krugova kako bi testo fino naraslo. Ostaviti ovako dobijenu pogaču da raste 30 minuta.
  • Posle 30 minuta premazati testo. Umutiti jaje sa 100 ml mleka, malo posoliti. Uključiti zatim rernu da se zagreje na 200 stepeni.
    Staviti pogaču da se peče 15 minuta na 200 stepeni pa smanjiti na 180 i peći još 20 minuta zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti 10 minuta pa poslužiti.
+3